Larry Jones

Om Ravlunda 2002

Även om en del förändringar skett känns denna gamla artikel av Kicki lite aktuell efter den ofattbara händelsen. De flesta som varit med i SVaK några år har minnen och erfarenheter från Ravlunda. Det är två år före Ravlunda var platsen för SM-får för tredje gången, 1980, 1992 och 2004. Ravlunda var under många år den självklara platsen för tävlingar under första helgen i augusti.

Helgens tävlingar, 3 och 4 augusti, på Ravlunda skjutfält, utanför Brösarp i Skåne är ett av landets vackraste områden. Här går en fårhjord på cirka 900 tackor tillsammans med hästar på bete på en areal av cirka 800 hektar öppet hedlandskap. Hedarna sträcker sig ut och möter Hanö bukten. Är man på besök bör man absolut besöka detta landskap som inte riktigt liknar något annat i Sverige!
De som producerar lammkött på dessa strandängar och hedar är Larry Jones, Elisabeth Zetterholm och Ulf Pyk med respektive familjer. Här har man funnits sedan slutet av 70-talet. Då började man med cirka 400 tackor för att idag vara uppe i mer än det dubbla. Allt grovfoder till dessa tackor produceras på dessa ägor.
Skjutfältet är ett kronarrende som ägs av militären, där uppgörelsen är sådan att hedarna ska betas för att militären periodvis ska kunna bedriva skjutningar.
När jag träffar en av fårägarna, nämligen Larry Jones, tillika ordförande i Skånes Vallhundsklubb, är man mitt uppe i skördesäsong. Larry berättar att just de magra betena som inte går att avdela bidrar till att det är svårt att få lammtillväxten optimal då man får ett hårt parasittryck på markerna. Man är dessutom KRAV-anslutna. Trots detta har man en produktion där man levererar lamm, under nio av årets tolv månader. Men han tillstår att EU-bidragen, som för många andra, bidar till att det går att försörja sig på dessa marker.

Larry kommer ursprungligen från Australien och gav sig iväg till Europa 1975. Han säger att han misstrivdes med den konservatism som han då tyckte präglade hans hemland. Idag tycker han kanske att det har förändrats till det bättre och han har kontinuerlig kontakt genom släktingar och egna besök i hemlandet.

1976 träffade Larry Elisabeth Zetterholm och Ulf Pyk , på en gård i Västergötland, där dom gemensamt arbetade. Han hann sedan med att bo 4 år i Danmark innan han återförenades med Ulf och Elisabeth i Ravlunda. Sitt vallhundsintresse säger han sig fått genom Ulf och Elisabeths stora vallhundsintresse. Ulf Pyk och Elisabeth Zetterholm var på den tiden, några av dom som kom att sätta vallhundarnas stora arbetsegenskaper på den svenska kartan. Idag arbetar Elisabeth också med ridskoleverksamhet och ridläger, sommartid. Larry berättar att just Ravlundas magra beten är eftertraktade hästbeten. Larry kom att ägna sig åt Working Kelpie, då det var hans hemlands hundar. Han har sedan dess bedrivit avel och importerat hundar från Australien. Han säger sig uppskatta att dom är ”ena envisa jävlar”, vilket inte kommer som någon nyhet för oss som känner Larry. Är det något som denna man gillar så är det utmaningar. Han menar att han trivs med det arbete gården ger, uppskattar livet ute vid havet.

På Ravlunda har hållits två Svenska Mästerskap på får, Nordiska Mästerskap, Norgekampen och Kelpiemästerskap plus otaliga ”vanliga” tävlingar. Larry och Skånes Vallhundsklubb hälsar välkomna till helgens tävlingar och den kommande tävlingshelgen, 28 och 29 september. Då gäller det den svenska unghundscupen för får och en internationell tävling.

Text: Kicki Myrberg