Uppvisning Bräkne-Hoby 2003

Text: Elisabeth Jeppsson

Naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby har en utbildning med smådjursinriktning. En del av eleverna har valt att fördjupa sej i ämnet ”hundar”. Av den anledningen blev Tess och jag inbjudna, en solig dag i mars, att tala om border collie och andra vallhundar. Mina förberedelser hade varit noggranna och till viss del ångestfyllda; skulle jag kunna berätta om allt som berör vallning under ett par lektioner? Skulle eleverna vara intresserade eller skulle dom somna? Skulle höglöpande Tess flytta sitt intresse från att lukta på intressanta stolpar till att valla änderna som fanns att tillgå???

Vi fick en jättetrevlig förmiddag. Eleverna höll sej vakna hela tiden och ställde många intressanta frågor. Det mesta om vallning hann vi med: avel, träning och arbete hemma med olika djurslag, tävling i Sverige och i andra länder, mm mm. Sen fick Tess dra sitt strå till stacken.

Vi gick ut och vallade dom överraskade myskänderna. Eleverna blev imponerade när de fick se hennes instinkt att vilja valla och vara till lags. Hur imponerade myskänderna blev är en annan historia. Senare i år ska Tess och jag återkomma till skolan för att visa hur det går till att valla får på en tävlingsbana.