Tävlingsvärdar 2002; Maths Johansson

Text och Foto: Kicki Myrberg

Maths Johansson med familj står värd för den kvällstävling, Öppen Klass på får, som anordnas fredagen den 14 juni. Gården ligger utanför Sösdala och där finns idag 25 tackor och 5 kvigor samt två vallhundar, inte att förglömma. Det är Tösen(Gael) och hennes dotter Nell.
Maths träffade jag första gången 1992 när han och jag stod på vår första vallhunds kurs. Vi hade en rolig sommar framför oss, där vi efter en hel del kämpande hade varsin fungerande vallhund. Sedan dess har Maths hunnit med att skaffa sig gedigna erfarenheter, både inom nöt och fårvallning. Han har utbildat sig till vallningsinstruktör och har med sin hund Tösen (Gael) var med på både Nöt-SM och Får-SM.

I Skånes VK sitter Maths med i Tävlingskommittén sedan många år och vet vad som krävs för att anordna en bra vallhundstävling. Maths var ursprungligen mjölkbonde men har som många andra fått sadla om, sedan 1997 arbetar han som anläggare.

maths6På frågan om vad som är så bra med en vallhund kommer svaret blixtsnabbt: ”All den tid som man tjänar på att ha en vallhund i gårdsarbetet”. Som ett exempel berättar Maths att han häromkvällen precis skulle sätta sig i bilen med familjen, för att åka bort. Då ringer grannen och meddelar att Maths kvigor tagit sig in till grannens kvigor. På en halvtimme är detta löst, tillsammans med Tösen och Nell, vilket varit näst intill omöjligt, utan hund. Det är med andra ord en som vet vad man i det praktiska arbetet kan få hjälp med, utav en vallhund, som hälsar välkommen till fredagens tävling.