SM- Nöt i Rättvik, Dalarna 2002

Text: Susanne Johannesson Foto: Monica Liljegren

PÅ PALLEN TRISS I DAME(R) MED VAR SIN HANE!
1:a Ingela Danielsson med Erkens Laze, 125 poäng
2:a Hanna Eriksson med Viggo, 124,5 poäng
3:a Åsa Warg med Tyson, 122,5 poäng
Bästa motsatta kön blev Birger Svensson med sin tik Beuty, 119,5 poäng.
Det var bara tre tjejer som klarade av att styra sina hundar i den svåra vinkelframdrivningen och det var just de som stod på pallen! Lydnaden skulle fungera 100% direkt efter upptaget på 300 meters håll om vinkeln kunde genomföras eller inte. De flesta hundarna slog på dövörat och satte kurs mot föraren direkt. Inte bara denna framdrivningen avgjorde det hela, utan det gällde att klara de övriga momenten med ett flyt också och det gjorde tjejerna galant!
I Skåne hade tre ekipage kvalificerat sig och bästa skåning blev Markus Liljegren med sin duktiga hund Capsy på en 10:e plats, med 110 poäng. Tätt följd av Erik Zetterholm med Luce på 11:e plats. Mats Johansson gjorde en fin insats på en något svår flock och slutade på en 15:e plats med sin Gail. Det var små marginaler mellan de tio bästa. Capsy hanterade djuren på ett tjusigt sätt, lugnt, mjukt och behagligt, med påföljd att djuren fick förtroende direkt. Markus gick ut på banan utan större förväntningar. Målet var att ”komma runt” som han uttryckte det och det gjorde han verkligen, med god marginal!

För mig som är helt grön inom nötvallning , var det en mycket givande helg att få studera de bästa förarna och hundarna i landet. Förhoppningsvis tog jag till mig en hel del som jag kan ha nytta av i framtiden i både träning och tävling på nöt. Det är väldigt roligt att ha börjat träna på dessa lite större djur, efter att ha fokuserat all tid på får de senaste nio åren. Det är verkligen en ”AHAA” upplevelse och härligt att få se hunden jobba fullt ut med enorm entusiasm. Jag kan verkligen rekommendera detta till alla er som är lite nyfikna på vad er hund kan prestera och jag är helt övertygad om att det är bara nyttigt för hunden (och föraren) att få mer rutin på olika djurslag!
Det ligger mycket i det som Pierre Frick sa på SM, ”Nötvallning är vallningens Formel 1”. Här testas hundens kraft, pondus och uthållighet i samarbete med föraren och som sagt, roligt är det!
En stor eloge till Dalarnas VK för ett fantastiskt trevligt och välarrangerat SM!! Allting stämde förträffligt väl, spännande tävling, trevligt kringarrangemang med gedigna kulturinslag, bra boende och härlig mat på kvällen med mycket god stämning!