SM-får 2002 i Bergslagen

Text: Larry Jones

Årets SM-Nöt har det skrivits om tidigare. Jag hade privilegium att vara domare på denna tävlingen som var mycket väl anordnat av Dalarnas VK. Djuren var mycket jämna under hela tävlingen, något som annars är en svaghet med nöttävlingar. Grattis igen till Skånes tre (Maths, Erik och Marcus) representanters kampinsatser.
SM får var också mycket väl anordnat med jämn och lagom krävande djur. Bergslagens VK hade mobiliserat många medlemmar och tävlingen präglades av en god och avslappnat stämmning. Dessutom hade de lyckats mycket bra med sponsring till tävlingen, så allt såg väldigt proffsigt ut med ett digert prisbord och en festlig inrammning.
På lördag var det grundomgången med 41 startande varav två från Skånes VK (Roger Nilsson och Maths Johansson). De bästa 15 gick vidare till söndagens final.
Hämtet på lördag var lång (ca. 500 m) men trots detta var det få hundar som inte hittade fåren. Vad som gjorde denna tävling märkvärdig var det faktum att så gott som alla hundar vägrade att lyda på vissa delar av banan,(en ca150m sträcka mitt i framdrivningen och en ca. 50m sträcka före den andra fråndrivninsgrind) vilket vållade stor huvudbry hos alla tävlande. Några löste problemener bättre än andra men ingen behärskade förhållandet fullt ut. Dagens prestation enligt min mening stog 13 åriga Kristina Matsson för – iskall även när det strulade redde hon och hunden ut de mesta och kom lätt till final. Tyvärr hade inte våra skåningar marginalerna på deras sida när besvärligheterna dök upp, och kom inte till finalen men att kvala in till SM är en prestation bara det. Kom igen nästa år skåningarna!
Den som nog grämde sig mest på lördagen var Henrik Nilsson. Han startade tidigt på dagen och i irritation över hundens olydnad klev av banan innan sista momentet (fållan). Det visade sig sedan att de poäng han hade fått dittils räckte mer än väl till en finalplats. Många andra förhandsfavoriter missade kvalen på diverse snöpliga sätt. Som sagt en märklig tävling.
Festen på kvällen var väl besökt. Klubben hade anordnat med buss till och från festlokalen vilket var mycket uppskattat. Som vanligt höjde skåningar stämmning med glada tillrop och dåliga vitsar.
Söndagens final bjöd på inga stora överraskningar. Några hundar klarade inte dubbelhämtet men resten av banan var också utslagsgivande – speciellt arbetet med att hålla isär flockerna. Odiskutabel och värdig segrare blev Mattias Fållby med Janni – mycket rutinerad och säkert arbete.
Sammanfattningsvis en mycket bra SM – bara det inte var så svinkallt, men det är en annan historia.