Praktik bland vallhundar

Hemma hos Marcus och Monica Liljegren är lammningen i full gång. På några veckor lammar alla deras 217 tackor och det är bråda tider. Familjen Liljegren har sin gård i nordvästra Skåne och just nu har de två veckors besök av Ulrika Olofsson som går hundgymnasiet i Örkelljunga. Ulrika som går sitt första år är ute på praktikperiod som återkommer varje år under den treåriga utbildningen. – Det är spännande att se vallhundar i arbete, det hade jag aldrig sett förut, berättar Ulrika. Hemma har hon en Jack Russel tik, men kan efter den första veckans praktik hos Marcus och Monica tänka sig en border collie i framtiden. Men i så fall måste den få valla, tror hon.

Monica Liljegren berättar att de höll föredrag på Örkelljunga hundgymnasium om den arbetande vallhunden och blev därefter kontaktade av skolan som undrade om de kunde tänka sig att ställa upp med praktikplats.

– Vi tycker det är viktigt att visa att border collien är en arbetande hund, och här hemma hos oss får praktikanterna möjlighet att se det med egna ögon. Ungdomarna som kommer till oss får en möjlighet att se vad border collien egentligen är tänkt för och förhoppningsvis kan det vara en inspiration för framtiden, berättar Monica. Monica Liljegren ser också möjligheten att fler fårägare skulle kunna erbjuda praktikplatser till ungdomar.

– Det är en utmärkt sätt att sprida informationen om den arbetande vallhunden till ungdomar som är mitt i sin utbildning, avslutar Monica Liljegren. För nu finns inte tid till mer prat. Ett antal flasklamm väntar på mat så Monica, Marcus och Ulrika ikläder sig full vintermundering och går ut i fårhuset. Där får Ulrika hjälpa till med utfodring av lammen och omgiven av tackor, lamm, vallhundar och värdfolket ser hon ut att trivas med praktikplatsen.