Nötvallningskurs med Birger Svensson 2003

      Kommentarer inaktiverade för Nötvallningskurs med Birger Svensson 2003

Text och foto: Kicki Myrberg

Under lördagen, 29 mars, inleddes Skånes Vallhundsklubbs kursverksamhet. Det var den meriterade Birger Svensson från Smålands VK som höll kurs i nötvallning. Birger som varit praktiserande nötbonde i många år har nu tagit ”pension” från livet som bonde och kan lägga mer av sin tid på träning och tävlingsverksamhet. Han har varit med på Nöt-SM och Får-SM vid ett flertal tillfällen.
Alla kände sig nog litet ”ringrostiga” efter vintern men det gick fort över när vi tillsammans med Birger fick ta oss an kvigorna. Birger tryckte på att A och O i all vallning, så också på nöt sidan, är kontroll och ett obevekligt ”stanna” kommando. Han menade också att på nöt får man litet mer tid på sig att avgöra vad som ska göras. För tävling menade han att det var viktigt att verkligen studera vad som händer på banan. Hur djuren beter sig och hur banan är disponerad är något som man verkligen har nytta av när man själv ska in och delta. Utifrån det man har sett gör man upp någon sorts model för hur man själv ska agera.

Vid kursen avdelade han två av kursdeltagarna att specialkolla det ekipage som var ute och sedan fick dom komma med, först ros och sedan ris. Det var roligt för man blir då mer aktiv som ”kursare”.
Efter lunch gick Birger igenom hur han tränar sina hundar. Med sin egen hund, demonstrerade han cirkelträningens grunder och hur man där kan korrigera hundens avstånd, genom hur man själv placerar sig. Hur man sedan bygger vidare på detta för att hunden ska göra ordentliga hämtningar, med nödvändigt djup.
Kursen hölls hos Sven Hansson utanför Kristianstad, där det senare under säsongen kommer att bli nöttävlingar i Skånes Vallhundsklubbs regi.
En härlig vårdag där förhållandena var utmärkta för att hålla kurs, vårvärma i luften, väl invallade djur och en bra lärare.