Nötkurs hos Sven Svensson 2006

Text: Agathe Nordh Foto: Stina Olsson

Vill bara berätta om kursen vi hade hos Sven 1 och 2 juli. På lördagen var vi 5st, Sven H med Speed, Paula med Philippa, Stina med Trofast, Christer med Otto och jag Agathe med Ella.
Vi samlades först hemma hos Sven S därifrån åkte vi till en av Svens hagar. Där han hade planerat för oss. Först skulle vi gå en slalombana för att hundarna skulle lära sej att pendla ordentligt. Först ut var Christer med Otto de har gjort det förr så där var väl inga problem. Ej heller var det några problem för Paula och Stina med sina hundar. Men när det var Sven och Speeds tur blev det lite uppvisning i hur man letar får bland kor. Sven skickade Speed för att hämta korna men antingen sprang han planlöst in i flocken och letade efter får eller så tog han långa om vägar på fältet och letade efter fåren som inte fanns. Till slut förstog han att det var de där stora djuren han skulle valla. Och då såg det riktigt bra ut.
Sen var det då min och Ellas tur, hon fattade att det var korna hon skulle valla. Men hade svårt med att pendla och väntade hela tiden på mina kommando. Nästa övning skulle vi valla utan hund det gick inte så fort men vi var duktiga på det allihop. Vid tolv var det mat paus då kom Lena och höll oss sällskap. Så satt vi och ljög lite för varandra och drog historier den ena fräckare än den andra. Sven var nog värst.
När fikapausen var slut vi drog vidare till en skogshage. Där hade Sven stakat ut en liten runda vi skulle gå med kor och hund. Min runda blev lång men Nora som satt bunden slet sej och hjälpte Ella på traven den sista biten. Sven Svensson var imponerad av Speed som var mycket duktig. Alla var mycket nöjda med dagen.
Söndagens vallning utökades med 2st Aili med Pace och Hans-Ola Joelsson med Sassa, som verkar vara en mycket trevlig unghund och bra nöthund. Dagens första uppgift var hämt, vi tränade två och två och ställde ut till varandra. Jag och Aili jobbade ihop. Stackars Pace, korna stirrade ut honom och gick emot honom men han bet ifrån och tog korna till Aili. Även denna dag drog vi iväg till skogsbetet efter fikapausen. Det blev en längre runda i skogen denna dag och vi lyckades väcka upp getingar i ett jordgetingbo. Lite spänning måste man ju ha. Pace var inte omtyckt av dessa kor heller. Det var särskilt en ko som jagade upp honom på en stenmur. Då kom Svens hund Berta in i bilden så fick hon också göra lite nytta.
Jag är mycket nöjd med kursen och tyckte att Ella gjorde framsteg. Alla tyckte att det var en lyckad helg och det har vi Sven att tacka för.