Kurs med Serge van der Zweep 2003

      Kommentarer inaktiverade för Kurs med Serge van der Zweep 2003

Text: Kicki Myrberg Foto: Peter Adbro

Så var det dags för ny kurs och en ny gammal instruktör, nämligen Serge van der Zweep från Holland. Serge har varit här i Skåne för ett par år sedan. Han är en mycket välmeriterad fåraherde, med många fina resultat och prestationer, bakom sig.
Årets kurs var inriktad på vad som krävs på tävlingsbanorna, även om Serge underströk att han inte lämnar något åt slumpen i det dagliga arbetet med fåren. Han menade att man där har ypperliga tillfällen att träna allt som man behöver på tävlingsbanorna.

Han lät oss börja med att gå en kort stund var, på en bit av en tävlingsbana, för att kunna bedöma hur han skulle tas sig an var och en. Hans första anmärkning var att vi stannade våra hundar för mycket. Han menade att grunden ska vara att hunden ska hålla ett jämnt och lugnt tempo, balanserar gör de flesta hundar själva, men vi bestämmer tempot och åt vilket håll hunden ska styra fåren. Fåren ska aldrig få en chans att smita och därigenom får dom en trygghet. Med för mycket stopp så hinner fåren få för stort avstånd till hunden och alla våra kommandon kommer för sent. I teorin låter detta ju som en enkel match, men att utföra det är en helt annan sak. Serge var mycket noga och tillät inga tempohöjningar. Själv trodde jag till exempel att min hund gick i lugnt tempo när Serge påpekade att hon gick i ”tvåans växel”, som han uttryckte det, hon skulle ned till ”ettans växel”. Det var bara att inse att det var en mycket noggrann herre som talade.

Över huvud taget får man konstatera att alla duktiga instruktörer är oerhört noga med detaljerna och grunderna. Om det inte sitter perfekt på 25 meters avstånd från hunden så gör det naturligtvis inte på 100 meters avstånd, heller.
Alltså, det är bara att fortsätta öva och öva.
En trevlig kurs, med ett Ravlunda som var litet ruggigt denna långfredag. Ett tack också till djurägarna på Ravlunda!

Serge van der Zweeps hemsida