Kurs med Joel Svensson 2005

Text: Veronica Hallbäck Foto: Marianne Klima

”Joel Svensson” och hans lärjungar.
I ottan gav jag mig iväg hemifrån i ett strålande solsken, full av iver inför en spännande helg där jag under 2 dagar skulle insupa kunskap om vallningens ädla konst under ledning av ”gurun” Joel Svensson.
Jag mottogs av glada hejarop, då mitt lokalsinne lätt kan innebära diverse felnavigeringar och dem till trots lyckats ta mig till Åsa och Bosse Ramberg/Milton. Deras fantastiska gård med underbar natur, hästar, hundar, får och med en verkligt välkomnande och harmonisk stämning över det hela, givetvis beroende på det trevliga värdparet och deras lättsamma sätt och positiva inställning till det mesta, inklusive hela detta illustra gäng som plötsligt invaderade deras hem.

Lördagen startade med några timmars teori, där Joel redogjorde för skeendet från köp av valp till utvecklad vallhund under guidning av hans erfarenhet av både avel och träning. Många goda råd om hur du ska söka din valp, vad att tänka på, hur du ska ta emot den, uppfostra den.
Och sedermera börja din träning. Hur du med några få enkla kommandon, lägger grunden för både lydnad och ett bra utgångsläge för din kommande vallningsträning. När hunden är redo att ställa krav på och hur du bygger upp träningen och vilka mål du bör sätta. Otroligt givande, bland lärjungarna fanns de som beställt valp (av Susanne Johannesson ?), och även de som där och då bestämde sig för att skaffa en valp och en som bestämde sig för en unghund, medan valpar togs på sin tik- Joel måste varit väldigt övertygande.

Nåväl ingen rast ingen ro, god förplägnad av det kära värdparet och sedan var det dags för hagen och oss att visa vilket träningsstadium vi befann oss i med våra hundar. Korta pass där Joel gav sina råd/läxor och redogjorde för hela gruppen varför och vad han menade med dem och vad de skulle leda till i träningsarbetet.

Så roligt och givande det var att följa våra olika hundar och deras egenheter och tillgångar och med dem våra trix och knep att bemästra dem. Vissa hundar var mycket tåliga och behövde både ”Flärp”, långpiska (endast i luften) och vissa hårda ”Joel Svensson” ha, ha, ha ? med djup basröst, för att ”ge med sig” medan andra försiktigt kröp in bakom matte bland publiken, förfasade av alla dessa ”bastoner” och tillmälen. Men man lärde sig verkligen att det finns många olika sätt att nå sina mål.

Solen sken och ingen var redo att bryta men till sist var vi tvungna att tänka på refrängen, sängen och utfodringen. Åsa och Bosse trollade fram den värsta gourmet-middagen som avnjöts under glada skratt och tillrop, men även många intressanta diskussioner kring vårt gemensamma ämne och Joels många goda råd hur vi ska komma vidare. Till sist stöp både vi och hundarna till sängs ovaggade.

Söndagen visade sig från samma underbara solskenssida och efter en härligt stärkande frukost, var vi ute i hagarna igen. Några fick pröva en bana (LP) medan andra övade sin läxa i lilla hagen och sedan byttes det. Joel agerade både kursledare och domare och vi fick många ovärderliga råd med oss på vägen. Ännu en underbar lunch stod på bordet och nu bubblade det av frågor och till sist fick Joel gå med på en fortsättning/uppföljningskurs.
Det hela avslutades med hämt- och delningsövningar och trots att gruppen aldrig verkade vilja sluta, var nu hundarna så slut att Joel tackade för sig, vi för honom och för ett otroligt gästfritt mottagande av Åsa och Bosse. Hoppas att vi får komma tillbaka, för nu ska i alla fall inte jag missa nästa kurs T A C K för en härlig helg!