Kurs med Joel Svensson 2005 (del 2)

Text: Paula Zieger

Äntligen kursdags!
Måndagen och tisdagen i midsommarveckan var dagarna för vallguruns uppföljningskurs. Ännu en gång skulle vi få ta del av Joel Svenssons tips och råd. Även denna gång var kursen förlagd hemma hos Åsa och Bosse i Andrarum. Skåne och Österlen visade sin allra bästa sida i strålande väder. Det var en ren fröjd att köra i detta vackra landskap med alla dess nyanser och känna dofterna från vårrapsens gula blommor och av nyslaget hö. Vilken start på en måndag morgon!

Vi var fem gamla kursdeltagare som var på ”uppföljning” och tre som var ”nya”. Efter presentation och lite prat så bar det av mot träningsfållan! Här fick vi mjuka upp våra hundar en liten runda och sedan skulle uppföljarna visa vad som hänt sedan sist och förhoppningsvis blivit till det bättre. Gurun såg, begrundade och gav oss med beröm godkänt! Alla hade vi lyckats med vår läxa men för egen del tyckte jag nog att Elisabeth med sin Guld-Glen alternativt Sopa-Glen (beroende på hur pass han skötte sig) hade gjort den största förvandlingen!

Efter lite fler övningar i träningsfållan förflyttade vi oss till en betydligt större hage med fler djur för nya erfarenheter. De bestod i att på valfritt avstånd göra ett tyst hämt. Mycket intressant att se hur olika hundarna reagerar på denna situation. Detta följdes av fler fåordiga övningar. ”Svenskdrivning” med hunden väl balanserandes fåren till föraren i lugnt tempo, på rätt avstånd med så få ord som möjligt. PUH! Nu var vi ordentligt varma och lätt solbrända och lunchpausen var välkommen inte minst för hundarna. En underbar lunch serverades och avnjöts under mycket prat.

navigeringslinje

Eftermiddagspasset innebar träning. Vi delades i två grupper utifrån de övningar vi gjort på förmiddagen där det visade sig vad vi behövde jobba på. Jag och Philippa hamnade i drivningsgruppen. Så Joel tågade ut med mig och hunden i hagen och var med under första träningsrundan där han tittade och även tipsade hur jag och hunden skulle jobba, fortfarande med så lite ord som möjligt. Det gick oerhört fort att hitta tillbaka till balanseringen. Vilken följsamhet det blev! När dagens övningar var slut var vi trötta i huvudet av både intryck och värme och den lätta solbrännan från lunchen var en ordentlig solsveda!

Tisdagen innebar sovmorgon för mig eftersom vi kommit överens om att köra halvklass. När vi i andra halvan anlände förstod vi snart att något hade hänt. Koncentrationen var splittrad för till torpet en liten bit bort hade allas vår Ernst ”sommartorpet” anlänt. Nu var det inte bara hundarna som skulle fås att fokusera utan även förarna. Men det gick lätt för dagens övningar var spännande, med pinnar, får i fålla och fiktiva rymmande får. För egen del var det de rymmande fåren som var värst, att få hunden att vinkla ut ordentligt för fiktiva får, annorlunda upplevelse! Vinklingarna jobbade vi vidare med i andra övningar. Dagen avslutades med att hundarna fick ledigt och vi förare fick dela får. Joel gav sedan varje ekipage en ny läxa och det bådar gott…då måste han ju komma tillbaka för att kolla den! Tack för en trevlig och bra kurs som gett nya erfarenheter och insikter!

Givetvis så hade vi full markservice även denna dag. Åsa och Bosse bjuder inte bara på god mat de bjuder alltid på sig själva med och det sätter extra krydda på kursen Tack!