Klubbmästerskap på nöt + ÖK 2006

Text: Paula Zieger Foto: Bo Milton

Jag kan bara börja på ett sätt när jag skriver om dessa två tävlingar. Stort tack till Sven och Lena! Det blir alltid en trivsam och härlig familjär stämning hos er. Till och med djuren bidrar med samma egenskaper. Tävlingskommittén och alla funktionärer har varit helt suveräna. Vilket flyt det var i hanteringen av både tävlande och djur.
Återigen så var det stor uppslutning på KM -nöt, hela 23 ekipage startade. En rolig bana att ta sig igenom i backarna med de fem kvigorna. För egen del så såg jag hur överraskad Philippa blev att hon skulle springa brant nerför och sedan uppför i hämtet och sedan tillbaka samma väg med djuren…det satte helt klart sin prägel på resten av vårt race. Fort och med för mycket rullning på kvigorna.
Men så smidigt själva tävlingen gick…kvigorna gick tre gånger i sträck och vi hjälptes åt att ställa ut åt varandra. Christer och Marcus gjorde bra ifrån sig som domare istället för P-O Östberg som var tvungen att ta sig an en traktor hemma i Dingle. Bra djur, trivsam stämning, vackert landskap och som extra stämningshöjare, ärtsoppa med varm punsch! Vilken kanondag.
Kunde man då göra en repris av en sådan toppendag? Ja det kunde man. Det blev återigen en kanondag. Det blev ett ÖK med alla ingredienser som KM hade. Skillnaderna var att vi åt grillad korv istället för ärtsoppa. Vi gick med tre djur i stället för fem. Vilka toppendjur vi tävlade på. Christina Nielsen uttryckte det väldigt bra, ”alla får den flock de förtjänar”. Med andra ord kvigorna var rakt igenom superärliga mot hunden. Domare var Larry istället för Christer och Marcus. Men framför allt så hade vi en alldeles egen sol som sken hela dagen igenom, trots regnskurar. Sven Håkansson. Han gick med rätta och mös hela dagen och var jättenöjd med sitt race. Det kan inte ha undgått någon som kikar på vallreg. (tack vare Åsa Ramberg) att han vann!
Sven H och Stunner Speed eller som han kallas, Spidde provade på nötvallning för första gången på nötkursen hos Sven i somras. Sven H blev eld och lågor och anmälde sig till flera nöttävlingar. Hans debut var i Småland på Nordisk Nöt. Sven H sa till mig vid något tillfälle att det som gjort stort intryck på honom var att det är himla go’ stämning på nöttävlingarna. Då kan jag berätta för er att Sven också gjorde ett bestående intryck bland de nöttävlande denna debuttävling. Han gick den absolut krångligaste banan…
Tävlingen började med att djuren skulle tas ut ur fållan. Därefter gick man helt enkelt till startstolpen och började en rak fråndrivning upp till utställningsplatsen, en stor markerad ruta. Denna ruta låg dessutom i draget så fick du bara rätt kurs så gick djuren nästan av sig själv. Kallade man hem hunden i rätt ögonblick, ja då stannade de perfekt. Inga större bekymmer om man inte heter Sven H. Han tog ut djuren ur fållan och gick till startstolpen och började sedan en sned framdrivning genom den grind vi skulle gå igenom efter hämtet. Som han jobbade, ”gååo höugöor” ekade över nejden konstant tills rösten nästan tog slut. När väl djuren var på plats kallade han ”hem” Spidde (för att göra hämtet och resten av banan) medan Spidde var på väg vände han sig om mot oss i ”supporten” och utbrister ”fyy faen vilken pärs”. Ingen kunde undgå vad han kände just då. Han fullföljde sin debuttävling på nöt men var sedan nöjd med tävlandet och beslöt sig för att inte tävla dag två utan bege sig hemåt.
På kvällen samlades alla tävlande som var ”husvagnsboende” kring ett långbord för middag. Dagens tävling var det givna samtalsämnet. Plötsligt utbrister Margit på sin stockholmsdialekt eller liknade och imiterad skånska: – Men var har han tagit vägen ”gååo höugöor”? Är inte han kvar??? Ingen hade undgått denna debutant från Skåne!

Resultat Klubbmästerskapet på Nöt 2006
1 Bertil Olsson med Connie 96,8
2 Agathe Nordh Ella 92
3 Carolin Wendy 91,3
4 Maria Eye 89
5 Monica Wilgot 89
6 Linda Happy 85,8
7 Susanne W Ullis 84
8 Ida Tiffanny 80
9 Elisabeth Valle 80
10 Erik Skill 80
11 Sven Håkansson Speedy 78,85
12 Christer Otto 77,9
13 Siv Zilva 77
14 Stina Trofast 76
15 Ola Ebba 72
16 Larry Boy 68,4
17 Annica Rally Räzer 62,8
18 Jörgen Bimbo 68,2
19 Malin Bill 67
20 Sven Svensson Doris 66
21 Sofie Pax 57,5
22 Paula Philppa 57
23 Kicki S Abbe Bröt