IK-2 i Hilleshög

      Kommentarer inaktiverade för IK-2 i Hilleshög

Text: Kitty Pederssen
Foto: Kicki Myrberg

SUCCE FÖR SKÅNSKA VALLHUNDSKLUBBENS TÄVLING I HILLESHÖG

Oftast ligger vallningstävlingar långt ute på landet. Där det finns tillgång till stora fält och får.  En ganska anonym tillställning för de tävlande, med anhöriga och vänner som publik. Reportaget i 24 Hd blev jätte lyckat, Jätte trevligt och bra information. Många såg det och kom för att titta.

Därför blev det extra lyckat med den fina artikeln i Helsingborgs Dagblad i veckan innan tävlingen. Fina bilder och informativ text gjorde att alla kom från ”jag har sett sånt på tv och tog chansen att se på riktigt” till ”vi såg skyltarna och svängde in”, med det gemensamt att de läst det i HD först. Massor av oinvigda tog sig ut för att titta, fråga och lära.

Men den mest spektakulära publiken var nog den lite äldre damen som läst om tävlingen i HD och bestämde sig för att nu var det dags att göra något kul trots ålder och sjukdom. Att damen i fråga tog sig fram med rollator och inte riktigt visste vad hon gav sig in på hindrade henne inte från att ringa färdtjänst och beställa sin resa.  Man kan ju undra vad chauffören tänkte när han släppte av henne på landet bland hundar och får mitt ute på en grusväg ……..  Damen tackade oss för att vi tagit så väl hand om henne under dagen, men om du läser detta ska du veta att du förgyllde vår dag med.

De 29 ekipagen som startade på lördagen fick börja i lite dis som sen gick över i någon regnskur och kyliga vindar . Men ändå ett bra väder för får och hundar. Att djuren mår väl är av största vikt både till vardag och vid tävling.

Spridda jubel och applåder för de få som lyckades få in fåren i fållan på den ganska svåra IK2 banan.  Och tröstande ord för de som missat något.  Och duktiga domaren Jonas Gustafsson lämnade några ord till ekipagen på vad som var bra och vad som kunde gått bättre.  Här handlar det mycket om strävan efter att få till den perfekta vallningen och samarbetet mellan förare och hund. Men först och främst att få fram bra vallhundar att använda i djurhanteringen till vardags.

Bästa ekipage på lördagen var Barbra Klingborg med Mel.

Söndagen bjöd på högsommarvärme vilket gjorde att omsorgen om får och hundar ökade då det gällde att ta det försiktigt så både två och fyrbenta skulle må bra. Vatten baljor och spannar stod tätt för nedkylning av såväl heta tassar som fötter.  Banan för dagens 30 startande  var något lättare än lördagen, men tillräckligt svår för att  vara utslagsgivande nog för att visa vem som var dagens bäst ekipage.

Bästa ekipage på söndagen var Birger Svensson med Jacki.

Avslutningsvis sade någon i publiken ”Jag förstår nu att en sådan här hund måste få arbeta för att vara en lycklig hund”.   Och det skriver vi alla under på.

[nggallery id=5]