”En del simmar med hajar, jag vallar kor”

      Kommentarer inaktiverade för ”En del simmar med hajar, jag vallar kor”

Min hund och jag har nu vallat in en hel kobesättning.

När nyårsklockan i byn ringde inför 2010 så frågade jag mjölkbonden Nils-Göran Jönsson i Venestad om jag inte kunde få valla på hans kvigor, det gick bra men han gav det inte så stora chanser för hans besättning var ju inte van vid hund.

aili1Sagt och gjort, jag började släppa in min hund i en ”ko-25a”. Perfekt, jag som var lite skraj kunde nämligen stå utanför hagen, men det dröjde inte länge förrän jag gick in och allt gick helt perfekt smidigt och enkelt. Visade upp resultatet för Nisse och han blev helt tagen av resultatet, genast ville han visa mig en hage till där jag kunde fortsätta, med lite kuperad terräng. Som tur var låg kvigorna ute på fältet och jag skickade min hund, en försökte sticka men Ecap stoppade det hela, och de fick bara bekanta sig lite denna gång. Nisse kunde knappt förstå hur lugna kvigorna var mot Ecap och kanske inte jag heller, men så var fallet och jag fick fria händer till att valla på hans djur.

Den sommaren fanns faktiskt en brun halvvild kviga som sprang bra och även slog omkull en gång i en halkig nerförsbacke, då tänkte jag; vad har jag gett mig in på? Men när hösten kom och de skulle hem så kunde jag till och med klappa den vildingen. Då myntade jag begreppet: En del simmar med hajar, jag vallar kor!!!!

Ecap har fått jobba på och är nu inne på sin fjärde säsong med ungdjur och när korna kom ut på betet tänkte jag att jag bara måste prova på om jag kan få hem mjölkorna när det är dags för mjölkning.

aili2Kalvarna går med på betet ett tag innan de skiljer de åt, så jag vill ju inte bara skicka ut min hund utan gå med honom, och detta fungerar, ko med kalv är hur duktiga som helst och flyttar sig för Ecap. Kommer han för nära vänder de på huvet och Ecap stannar eller går undan för dem. Ibland när jag ser var kalvarna är kan jag skicka hunden själv att hämta och han gör det hur fint som helst och korna bara går. Vi vallar ut sinkorna, plockar in de nyförlösta, flyttar djuren mellan beten så syslorna är många och roliga, eller rättare sagt, jag tycker att jag bara gör det roliga.

Min invallning har varit långsiktig och min hund har varit snäll mot djuren och jag kan känna att detta har lönat sig, ett projekt som jag själv har fixat med min hund är nu slutfört. Nisses son som nu tar över kan köpa en hund till sin besättning ifall han vill. Men som det ser ut idag då vi bor cirka 500 meter från varandra så tycker han att det är perfekt med mig och min hund som ställer upp när han behöver, och jag har fri tillgång till djuren, en vinn-vinn-situation.

aili3Själv tycker man ju att man har den bästa hunden och det måste även jag säga, som han har ställt upp för mig i alla dessa lägen vi haft tillsammans, min Öbetets Ecap.

Aili Bergsjö Skånes VK