EM på Gärdet 2002

Text: Susanne Johannesson

Här kommer en liten rapport från EM på Gärdet.
Ett litet glatt och förväntansfullt gäng, Elisabeth Jeppsson, Aili Bergsjö, Roger Nilsson och jag träffades hos Aili tidig torsdag morgon för att gemensamt åka till Stockholm och EM i fårvallning på Gärdet som gick av stapeln torsdagen den 28:e tom. lördagen den 31:e augusti.
Två hela dagars kvaltävling med ca 70 starter, därefter final på lördagen med de 15 bästa från kvalet. Förutom Sverige, Danmark, Norge och Finland deltog även Belgien, Holland, Tyskland, Schweiz, Italien och Frankrike. De flesta visade väldigt bra ”handling” och många intressanta hundar.
Henrik Nilsson med Maggie gick som nr 1 i kvalet och hans runda ( som vi tyvärr missade) resulterade i hela 197 poäng, vilket stod sig till fredagkvällen och gav honom en självklar finalplats. Andra duktiga svenskar till final var Björn Mattsson med sina båda Tyne och Sheen och Karin Söderberg med just Tyne- Sheen kombinationen, Lotus.
Finaldagen bjöd på ömsom sol, ömsom moln med en ganska frisk sidvind som försvårade kontakten mellan förare och hund under det långa dubbelhämtet. Dagen bjöd även på stor publik och man kunde höra Stockholmarnas entusiastiska kommentarer över de duktiga hundarna. Banan var stor och spektakulär, fåren väl invallade och utställningarna perfekta. 25 minuter hade man på sig att fullfölja alla moment och det visade sig vara väldigt snävt för de flesta. Endast tre ekipage klarade detta, tack vare skicklighet, etthundraprocent samarbete och lite tur. Här gällde det att få ett flyt med ganska högt tempo i hämten och drivningen, för att sedan utan alltför mycket stress dela av fem märkta djur från den stora flocken, som kördes iväg på ett betryggande avstånd så att de fem märkta kunde tas in i fållan utan större hets.
Delningarna tog lång tid, men bjöd på rafflande dramatik och spänning. Ett totalt samspel förare och hund avgjorde om man tog sig till fållan eller inte. Dagens absolut bästa delning stod Holländaren Serge van der Zweep för med sin Jim , som på ett magnifikt sätt visade hur det skulle gå till. Den bästa rundan i helhet hade norske Jaran Knive, vars hund Lyn var den enda som dubbelhämtade utan stödkommandon, trots att den andra flocken var dold och avståndet uppskattningsvis låg på ca 6-700 meter. Tjusig drivning på linjen, bra flyt i delning och sen fåren till fållan när en 1/2 minut återstod och det klarade han galant medans publiken höll andan!
Efter denna fantastiska runda förstod alla vem vinnaren skulle bli, tredje året i rad!
Bäste svensk blev Henrik Nilsson på en femte plats och Karin Söderberg på sjunde, och Sverige vann totalt lagtävlingen.
Efter tre dagar med vallning, långa promenadavstånd, hets i tunnelbanan, sena middagar och shopping i Gamla stan var det ett trött litet gäng som satte sig i bilen för att återvända till idyllen i Skåne. Sist hem kom jag till Falsterbo kl tre lördag natt. Men vad gör det när man varit med om ett sådant lyckat arrangemang som EM bjöd på och dessutom i mycket trevligt sällskap!